2016. július 14., csütörtök

A fejezetírásom története

Sziasztok Kedveskéim! Sokat morfondíroztam miről írhatnám az első Blogger-világgal kapcsolatos cikkemet, amely alapján hozzám is közelebb kerülhettek, de valamilyen szinten praktikákat is nyerhettek az írás hatékonyabbá, élvezhetőbbé tételéhez. Sok hasonló bejegyzést olvastam már, azonban mivel ezek saját taktikák, talán hasznotokra válnak, legalábbis nekem nagy hasznom származik belőlük!

# Első lépcsőfok: Tervezés, tervezés, tervezés!
Első és talán az egyik legfontosabb lépés a tervkészítés, mielőtt egyáltalán belefognánk egy fejezet megalkotásába, legyen az első vagy a sokadik, hatalmas hiba nekiugrani az írásnak egy alapos átgondolás előtt. Mit kell figyelembe venni, mielőtt billentyűzetet ragadnánk? Leginkább a cselekmény menetét. Hogyan szeretném, ha alakulna a történet a továbbiakban? Mindenképp érdemes több verziót felállítanunk a fejünkben, amely közül kiválasszuk a megfelelőt, és ez alatt azt értem, hogy a karakterek jelleméhez hű történetvezetést! Nem szabad beleesni abba a hibába, hogy megmagyarázhatatlan események következnek egymás után, amelyek akár ellentmondásban állnak a főszereplő, vagy az adott cselekmény szereplőjének, életével, nézeteivel. Mindenekelőtt szükséges egy logikus történetvezetés, ez lehet lineáris, ebben az esetben szépen folyamatosan haladunk és fejtjük ki a cselekményt, a szereplők gondolatait, vagy akár ugrálhatunk is az időben. Kezdhetünk a jelenben és a későbbiekben a múltban történtekből egy lezárt történetet alkothatunk, itt azonban egyszerre több dologra is figyelni kell: nem szabad elsiklani az idősíkok felett, illetve figyelni kell, hogy mindenre kapjon magyarázatot az olvasó és végül képes legyen összerakni a mozaikdarabokat egy teljes képpé. Illetve érdemes átgondolni a párbeszédeket is. Személy szerint vizuálisan alkotom meg a fejemben a fejezet fontosabb támpontjait: ki? kivel? hol? mit csinál? ennek milyen következménye lehet a későbbiekben? A leírások már jönnek maguktól, leírod a képzeletedben megjelent helyszínt, ahol az aktuális jelenet történik. Amiket még megtervezhetünk azok a hangulatok: a szereplőink éppen milyen kedvükben legyenek; a környezeti tényezőkkel is eljátszhatunk gondolatban: alkonyat, dél, kora este, éjszaka. Bárhogyan is csináljuk, mindenképp tervezzük meg a fejezet támpontjait, mert másképp elveszünk saját fantáziánk feneketlen tengerében. 


#Második lépcsőfok: Ráhangolódás az írásra
Bármennyire is szeretném, képtelen vagyok csak úgy gondolni egyet, fogni a laptopomat és belekezdeni a fejezetbe. Elcsépelt talán, de valóban ihletre van szükségem ahhoz, hogy megfelelő hosszúságú és minőségű írást adjak ki a kezeim közül. Talán ez a legnehezebb lépés számomra, nagyon kevésszer vagyok képes ráhangolódni, valahogy minden kezdet nehéz, ám a második bekezdés után már gördülékenyen haladok és addig meg se állok, míg egy szakaszt be nem fejezek. Van néhány praktika, amely kissé könnyebbé teszi a dolgomat, ilyen például a megfelelő hangulatú zene hallgatása, egy-egy sorozat, film, esetemben akár videó klip megnézése, vagy akár beszélgetés a történetemről, az írásról. Néha segít, ha képeket nézegetünk, amelyek illenek az adott fejezethez, ezek lehetnek tájképek, vagy a karakterek fotói. Számomra még kulcsfontosságú tényező a környezet, amiben írok: kényelmes, van mellettem folyadék, kellemes a levegő és csend ölel körbe - egy halk alapzene mellett. 
Kiket hallgass az íráshoz? Van néhány olyan banda, vagy énekes, akiknek zeneszámaik kifejezetten inspirálnak: Lana Del Rey, Arctic Monkeys, Kings Of Lion, The Weeknd, Imagine Dragons, Maroon 5, THE AWOLNATION, The Chainsmokers, Ariana Grande, Melanie Martinez, Beyonce, Rihanna, Kygo - és néha érdemes elolvasni a dalszövegeket, megnézni a jelentésüket! :)


#Harmadik lépcsőfok: Megfelelő tagolás
Ha olvasol egy könyvet feltűnhet, hogy a szöveg különböző rövidebb, hosszabb bekezdésekre tagolódik. Nem is gondolná az ember ez mennyire megkönnyítheti, mind az író, mind az olvasó dolgát. Egyrészt gördülékenyebben megy az olvasás, mint egy egybefolyó szövegnél, amelyet bár megszakít néhol párbeszéd, még sincs szépen tagolva, másrészt láthatóan elkülönülnek a részek: egy karakter, egy táj vagy tárgy bemutatása, egy adott cselekmény leírása mind kerülhetnek újabb bekezdésekbe, amelyeket akár kezdhetünk beljebb is, ahogy azt fogalmazásnál megtanultuk az iskolában. Emellett van egy izgalomfokozó hatása, ha tördeled a szöveget, aki eddig nem tette meg, mindenképp próbálja ki! ;)



#Negyedik lépcsőfok: Helyesírás ellenőrző bekapcsolása
Az élvezhető történet alapja a kifogástalan helyesírás! Természetesen egyikünk fejében sincs helyesírási szabályzat, de minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk azért, hogy minél több hibát elkerüljünk. Az első és legfontosabb, hogy a Microsoft Word-öt használjuk, amelyben kapcsoljuk be a helyesírás ellenőrző funkciót. Ez sem működik tökéletesen, sok esetben rosszul tördeli a szavakat, külön ír olyanokat, amelyeket egybe kell és hasonló érdekességek, de ha nem vagyunk biztosak egy adott szó írásában a Google a barátunk, tehát nyugodtan gépeljük be a keresőbe és máris megleljük a helyes alakot. Ha végképp nem kapunk kielégítő választ, akkor csapjuk fel a manuális szótárt és keressük ki a szót. A vesszőkkel is gyakran problémánk adódhat, viszont mindenképp fontos funkciójuk van, tehát érdemes figyelni hova tesszük ki őket. Sok esetben hangosan olvasom fel az adott mondatot és a hangsúlyból gyorsan fény derül hova kell tenni vesszőt, de persze vannak olyan alapszabályok, amelyekre érdemes odafigyelni. Ha végképp hadilábon állsz a helyesírással, mert nincs érzéked hozzá, nem kell visszavonulni az írástól, csak keress egy bétát, aki leellenőrzi neked a részeket!


#Ötödik lépcsőfok: A Google még mindig a barátod!
Néhányszor fejezetírás közben abba a hibába esem, hogy a karakterem egy olyan dolgot tesz, amelyben nem vagyok jártas, vagy olyan tárgy kerül a kezébe, amelynek nem ismerem a megfelelő használatát. Mivel amit a karaktered tud, azt te is tudod, ezért érdemes beleásni magad az adott témába. Ha a karaktered fegyvert használ, neked is tudnod kell lőni, ismerned kell a pisztolytípusokat, a működését és a többi. Ha a karaktered Londonba utazik neked is virtuálisan Anglia fővárosába kell látogatnod: minimum képbe kell lenni a nevezetességekkel, hogy megfelelően át tudjuk adni a hangulatot és környezetet, de ne közöljünk téves információt. Ne legyünk kényelmesek, hiszen ezzel a tudásunk is gyarapodik! :)

#Hatodik lépcsőfok: Szinonimák! 
Az írásnak sok fontos tényezője van, amire feltétlenül figyelnünk kell. Ha azt szeretnénk, hogy élvezhető és szóismétlések nélküli fejezetet adjunk ki a kezeink közül, érdemes alkalmazni a szinonimaszótárakat! Van a Wordben is, de sokkal többet találunk az interneten. El se hinné az ember a magyar nyelv mennyire gazdag szókinccsel rendelkezik, egy igét, melléknevet megannyi más szóval helyettesíthetünk, amik ugyanazt jelentik. Nagyon hasznos és egyszerű a használata! 


#Hetedik és egyben utolsó lépcsőfok: Többszöri átolvasás
Az utolsó és egyben a kihagyhatatlannak számító pont a fejezet többszöri átolvasása! Én személy szerint minden fejezetrészletet újraolvasok többször és szinte mindig találok tökéletesíthető dolgokat benne. Első átolvasásra fáradtan elsiklunk hibák felett, amiken másnap a homlokunkhoz csapunk és gyorsan kijavítjuk. Ezért sem ajánlom, hogy rögtön elkészülés után izgatottan tegyük közzé a részt, inkább higgadjunk le, pihenjünk, aztán olvassuk át, vagy olvastassuk át mással is, aztán hozzuk nyilvánosságra. Egy kis apró lépésként képeket, gifeket is szúrhatunk a szöveghez, amelyek segítenek elképzelni a történéseket. 

Ennyit szerettem volna megosztani Veletek a szokásaimmal kapcsolatban! Remélem hasznossá válik számotokra a bejegyzésem és megfogadtok néhány tanácsot! Köszönöm, hogy elolvastátok, legyen kellemes napotok! Nektek van még különleges praktikátok, vagy ezek közül melyikeket használjátok ti is? 

Ölelés,
Skyler Wilson

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates